ZATERDAG 13 OKTOBER 2018 DUDOK STRIJKKWARTET en JAN-YPE NOTA cello & ELENA MALINOVA piano

Muziekinstrumenten Museum Vosbergen Eelde

met introductie door museumdirecteur Dick Verel

Programma

Dudok Kwartet                                                – Strijkkwartet nr. 2 in F:

I – Sostenuto – Allegro vivace e gracioso

II – Adagio

Jan Ype Nota (cello) &
Elena Malinova (piano)                                – Cellosonate Opus 36 in a klein:

I – Allegro agitato

II – Andante molto tranquillo

III – Allegro molto e marcato

pauze

Dudok Kwartet                                                – Strijkkwartet nr. 1 in g klein Opus 27:

I – Un poco andante – Allegro molto ed agitato

II – Romanze: Andantino

III – Intermezzo: Allegro molto marcato – Più vivo e scherzando

IV – Finale: Lento – Presto al saltarello

_____________________________________________________________________________

Dudok Kwartet Amsterdam       –         Judith van Driel- viool

Marleen Wester – viool

Marie-Louise de Jong – altviool

David Faber – cello

“We durven ons kwetsbaar op te stellen. Daarin ligt onze kracht. We laten ons eigen hart spreken en zo dringen we door tot de essentie van de muziek”

Met openhartig en bezield spel deelt het Dudok Kwartet de kern van de muziek met luisteraars over de hele wereld. Zij laten zien én horen dat de muziek die zij spelen niet oud of nieuw is, maar altijd weer muziek van nu. Muziek die gehoord moet worden. Muziek die ontroert, ontregelt en een onuitwisbare indruk maakt. Zij gaan daarmee in dialoog met het publiek, in concertzalen, op scholen, op festivals, en ook online. In 2018 ontving het Dudok Quartet Amsterdam als eerste Nederlandse ensemble ooit de prestigieuze Borletti-Buitoni Trust Award. Het Dudok Quartet Amsterdam studeerde bij het Alban Berg Quartett in Keulen en vervolgens twee jaar aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie bij Marc Danel, waar ze in 2013 afstudeerden met de hoogste onderscheidingen. Tussen 2011 en 2013 gooide het kwartet hoge ogen op internationale concoursen voor strijkkwartetten, zoals Quatuors à Bordeaux en Joseph Joachim Weimar. In 2014 ontving het kwartet de Kersjes Prijs, de grootste Nederlandse prijs voor een kamermuziekgroep met exceptioneel talent. Sinds 2017 bespeelt het kwartet instrumenten van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NMF): violen van Francesco Goffriller en Vicenzo Panormo, een altviool van Max Möller en een cello van Sébastien Philippe Bernardel. Hun eerste album Metamorphoses werd in 2015 internationaal lovend ontvangen, onder andere met een Editor’s Choice in The Gramophone. Hun tweede album Labyrinth kreeg een soortgelijke ontvangst in 2017 met een vijf sterren-recensie in BBC Music Magazine. Het Dudok Quartet Amsterdam is regelmatig te gast in zowel het Concertgebouw als in het Muziekgebouw in Amsterdam treedt op in zalen door heel Europa.

Jan Ype Nota – cello & Elena Malinova – piano

Jan Ype Nota begon zijn cello studie bij Jyri Prchal in zijn geboorteplaats Leeuwarden en studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar hij zijn solisten diploma behaalde onder Jean Decroos. Hij vervolgde zijn studie in Londen. In Nederland was hij solist bij verschillende orkesten, onder meer onder leiding van Frans Brüggen. Hij is ook actief in verschillende formaties als kamermuzikant. Jan Ype Nota is een bekende cellist in Friesland, kan vele laureaten onder zijn studenten tellen, en een optreden van hem is een belangrijke gebeurtenis.                                            Naast de cello is Jan Ype dirigent en artistiek leider van het Haydn Jeugd Strijk orkest dat morgen ook zal optreden in het kader van het Grieg Strijkers Festival in de Hippolytuskerk in Middelstum om 15:00 uur. Tevens is hij reserve leider van het Noord-Nederlands orkest en hoofddocent cello aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en Prins Claus Conservatorium te Groningen.

Pianiste Elena Malinova is geboren in St-Petersburg, Rusland. Zij begon op 6-jarige leeftijd met piano lessen en met 7 jaar was zij aangenomen aan het speciale school voor musical getalenteerde kinderen. Al op jonge leeftijd  gaf zij concerten in Rusland, maar ook Duitsland en Finland. Elena was een van de winnaars tijdens het Internationale Piano Concours in Senigallia (Italië). In 1995 verhuisd Elena naar Nederland waar zij eerst studeert aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen en vervolgens aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Naum Grubert. Tijdens haar studie geeft ze o.a. veel kamermuziek concerten en treedt ze ook op als soliste met het Noord-Nederlands Orkest en het Kamerorkest Divertimento in Assen. Tegenwoordig  is Elena verbonden aan het Koninklijk Conservatorium en het Prins Claus Conservatorium als correpetitor en docent. Met haar partner cellist Martin Grudaj vormt zij al 20 jaar het duo Albarus, dat o.a. heeft opgetreden in het Concertgebouw. Zij is ook de vaste remplaçant op piano en celesta in het Noord-Nederlands Orkest.

_____________________________________________________________________________

Dit concert is een initiatief van Grieg Stichting Nederland i.s.m. Museum Vosbergen – Eelde. Het is het tweede concert in een driedaags Grieg Strijkers Festival gewijd aan de muziek voor strijkinstrumenten van Grieg, dat op 12, 13 en 14 oktober plaatsvindt. Voor meer informatie: www.griegstichting.nl  Het Grieg Strijkers festival komt tot stand met ondersteuning van o.m. het Buechli-Fest-Meijer Fonds, Kunstraad Groningen, de Koninklijke Noorse Ambassade in Den Haag, en de Grieg Stichting Nederland.